2013. november 2., szombat

Sötét

Nagy Márk Ádám
Sötét
            Föld alatt él, nem nyitott a felszín felé s mégis levelek kószálnak piszkos padlózatán. Xantofillben izzó játékosok űznek versenyt, ki tud átlépni a kékruhások burkán. Követve őket alant, mélyebbre hágunk egy másvilágba. Itt minden tiszta piszok. Vasporban fürdő padlózat, melyen széttaposva, megszáradva, rákeményedve és elporladva találunk olyan kikérődzött anyagokat, melyet el sem tudunk képzelni. A környéken fel-felbukkan egy óra, mely zölden izzva közli velünk a fehér szörnyeteg hollétét. A magány felemészt. Lépteim visszhangja tör meg szikes fülem dobhártyáján. Csak a kékruhások adnak némi neszt, a háttérben zúgolódó masinák társaságában. Félelmetes a sík, oszlopokkal teli pusztaság.
            Később a háttérben feltűnik egy fekete ruhás fazon. Kapucni a fején, zsebre tett kéz, lomhaság jellemzi. Szemem sarkából figyelem. Nem merek a puttonyba zárt sötétségbe nézni. Elfordulok, közben egy-egy Bob Marley füttyöt eresztek. Pár másodperc múlva visszatekintek. A fickó sehol sincs. A szívem felszaladt a torkomba, valahol kétszázon üget. Szertelesek, egy két szekund és csillapodnak a kedélyek. Közben jobb oldalról hallom a sínek laza vergődését. Az állott levegő szörfözésbe kezd pirult orcámon. Egyre közelebb kerül hozzám a vakító, kék fénnyel száguldó párhuzamzefír, melytől fürtjeim a szememet vagdossák, a kapucnim rámászik a fejemre és a lábam zacskómba burkolózik.
            Felszállás előtt hirtelen zajt hagyva maga után vágtat be a feketelovag, majd mikor belépek, nem látom sehol. Kitekintek, testem remeg, lelkem zihál. Szétnézek, ekkor megszólal Szalóczy, majd visszalépek. Még mindig nem látom.

            Lassan tíz perce ügetünk. Elmélyedtem az olvasásban és kezdek mély álomba szenderülni. A betűk homályosak, orcámat teljesen bekebelezték a történet lapjai. A könyv alatt, velem szemben bukkan fel két sötét láb. Megijedek, majd felkapom a fejem és ott ül előttem…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése